Dewan Guru Besar IPB

Prof. Dr. Ir. Affendi Anwar

affendi_anwarProf. Dr. Ir Affendi Anwar lahir di Bogor, 3 Juni 1935. Profesor bidang Natural Resource Economics and Regional Economic Development and Econometrics di IPB sejak tahun 1978. Riwayat Pendidikan Sarjana Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Indonesia. Master of Science, Biometrics, dari Iowa StateUniversity, Ames, Iowa, USA, tahun 1964. Post Graduate Studies in Resource Economics and Econometrics, dari University of California, Davis, USA, tahun 1973 - 1974. Ph.D. (Economics), dari Montana State University, Bozeman, Montana, USA, tahun 1974.

Tahun 1982 – 1994 menjadi Kepala Bagian Economic Resource Management di IPB. Tahun 1998-2004 menjadi Rektor, Universitas Ibn Khaldun, Bogor. Tahun 1978-2005 menjadi Ketua Program Studi Pascasarjana IPB dalam bidang Resource and Regional Economic Program.

Beliau aktif dalam berbagai kegiatan antara lain sebagai: Chancellor, Ibnu KhaldunUniversity Foundation; Tahun 1998 – 2000 Member of Reform Commettee, Department of Agriculture. Tahun 1998 - 2004 Member of Reform Commettee, Dept. of Forestry. 1974 - 1976 Associate Director of Environmental Studies, IPB; Tahun 1977 – 1980 Professional Staff, Bureau of Agriculture and Irrigation, Agency of National Development Planning (BAPPENAS); Tahun 1982-1983 Consultant, Food Policy Options for Major Food Crops, the World Bank, serta banyak aktif pada berbagai konsultan lainnya.

Tahun 1992 – 1993 USAID Consultant, Reviewer for Long-range Agricul¬tural Policy Studies in cooperation with BAPPENAS. 1992 – 1993 Consultant to Winrock International. 1993 - 1994 Consultant, Kalimantan Upland Farming Systems Development Project. GTZ Project, German Gov. Mission in Indonesia. 1994 - 1995 Consultant, Studies on Institutional Settings of Agribusiness Practice in Rural Areas. Department of Agriculture.1995 – 1996 Consultant, Studies on Policy Impact and Investment in Tree Crop Development. Asian Development Bank and BAPPENAS. Consultant, Appraisal on Rural Infrastructue Development and Poverty Alleviation Program, BAPPENAS. 1998 - 1999 Team Leader in the Study of International Timber Trade and its Prospect to Contribute for Economic Recovery. Dept of Forestry and Estate Crops. 1999/2000 Team Leader in the Study on the Development of Reserch and Education Center for Estate and Forestry of Land Grant College in South Sumatera.

Beliau banyak menulis publikasi baik di dalam maupun di luar negeri, antara lain: Optimal Economic Control Strategies in Forest Resources Management MSU, 1974; Some Aspect of Resources Development in Upang Delta Region, South Sumatra, East West Center, Honolulu, 1977; Problems, Policies, and Programs on Natural Resource Management in Indonesia, University Pertanian Malaysia, Selanggor, Malaysia, 1979; The Economics of Protected Area Establishment and Management, A Report submitted to the Indonesia Pro¬gramme of The World Wide Fund for Nature (WWF) and The Asian Development Bank (ADB), 1990; Some Important Aspects of Micro-credit Scheme of Grameen Bank for Poverty Alleviation in Rural Areas. Paper presented on Workshop of "A Model of Employment Creation Through Gender Responsive Micro Credit System" Department of Labor and International Labor Organization (ILO), Jakarta 4th of Juli, 2000. Masih ratusan karya lainnya yang pernah dipublikasi dalam bidang Ekonomi Sumberdaya dan Manajemen Pengembangan Wilayah Pedesaan.